Hoofdluizen
Hoofdluis
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Luizen kunnen niet vliegen, niet springen, alleen maar lopen. Luizen lopen over van hoofd naar hoofd; aan de kapstok van jas naar jas. Ook al wast uw kind heel vaak de haren, dan nog kan hoofdluis de kop opsteken. Het is daarom heel belangrijk uw kind(eren) goed te behandelen om uitbreiding te voorkomen. Wij willen vragen uw kind(eren) regelmatig te controleren op hoofdluis. Wanneer u hoofdluis heeft opgemerkt, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk aan de leerkracht van uw kind(eren) melden om verdere uitbreiding te voorkomen? Waarschuw ook de ouders van vriendjes en vriendinnetjes.
Wat is hoofdluis?
Een hoofdluis is een klein beestje met zes poten dat leeft van mensenbloed. Hoofdluizen hebben een geelgrijze, soms zwarte kleur. Alleen als een hoofdluis zich net heeft volgezogen met bloed, is hij roodbruin van kleur. Hoofdluizen zijn ongeveer 3 millimeter lang en leven ongeveer één maand. In die ene maand tijd kan een luis ongeveer 250 eitjes (neten) leggen waar vervolgens weer luizen uitkomen. Het is dus belangrijk om bij een hoofdluisbesmetting snel en effectief te handelen.
Hoofdluizen komen veel voor bij kinderen. Kinderen zitten vaker met de hoofden bij elkaar, stoeien en kroelen. Een hoofdluis loopt dan makkelijk over van het ene naar het andere hoofd.
Hoe herken je hoofdluizen?
Een kindje dat op zijn hoofd krabt is voor veel ouders een belangrijk alarmsignaal. Jeuk is het meest bekende verschijnsel van hoofdluis, maar het komt meestal niet direct opzetten. Bij een eerste hoofdluisbesmetting kan jeuk pas na één tot twee weken optreden als het aantal luizen toeneemt. Kinderen beginnen vaak pas dan met krabben.
Preventie en een regelmatige hoofdluiscontrole is daarom belangrijk. Controleer de haren regelmatig met een luizenkam. Hoofdluizen houden het meest van warme, behaarde plekken en zijn daarom vaak te vinden achter de oren, in de nek en onder een pony.
Hoe herken je neten?
De eitjes van de luis, de neten, zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Een neet is grijs/geel van kleur en kleiner dan 1 millimeter. Net zoals hoofdluizen zitten neten vaak in de nek en in het haar achter de oren of onder de pony. In tegenstelling tot bijvoorbeeld roos, zit een neet stevig vastgekleefd aan de haren. Als een neet niet uit het haar wordt verwijderd of gedood wordt met een hoofdluisbehandeling, komt hij na acht dagen uit. Na nog eens zeven dagen is de jonge luis in staat zich voort te planten. Nadat de neten zijn uitgekomen, blijven er lege witte hulsjes achter.
Hoofdluis behandelen
Heb je hoofdluis ontdekt? Begin dan meteen met behandelen. Hoofdluizen planten zich snel voort, voor je het weet krioelt het ervan. Naast hoofdluis bevinden zich ook eitjes van die luis op het hoofd. De eitjes van de luis worden neten genoemd. Aangezien uit neten na een paar dagen luizen tevoorschijn komen, is het belangrijk dat ze meteen verwijderd worden.
Hoe kom je van hoofdluis af?
Natuurlijk is voorkomen van hoofdluis beter dan het bestrijden. Regelmatig controleren is nog steeds de beste manier. Ook kun je een preventieve spray gebruiken als er in de buurt, bijvoorbeeld in de klas of binnen het gezin, hoofdluis is geconstateerd. Als je toch hoofdluis hebt ontdekt, zijn er twee methodes om hoofdluis te behandelen:
1. twee weken dagelijks nat kammen met een netenkam.
2. als het kammen niet snel genoeg resultaat oplevert of praktisch niet haalbaar is, dan kun je naast kammen een hoofdluisbestrijdingsmiddel gebruiken.
Hoofdluis voorkomen
Alle kinderen kunnen luizen krijgen. Maar niet die van jou!
Is er hoofdluis bij jou in de buurt geconstateerd, maar heeft je gezin er zelf nog geen last van? Naast regelmatig controleren kun je een preventieve spray gebruiken die jou en je gezin beschermt tegen hoofdluis. De spray is geurloos, makkelijk in gebruik en op natuurlijke basis.
Is er hoofdluis bij jou in de buurt geconstateerd, maar heeft je gezin er zelf nog geen last van? Naast regelmatig controleren kun je een preventieve spray gebruiken die jou en je gezin beschermt tegen hoofdluis. De spray is geurloos, makkelijk in gebruik en op natuurlijke basis.
bron: www.luizenradar.nl